Royal Wharf London title image

Royal Wharf London

PSP Architectural were appointed to manufacture the sliding louvred panels for the Marco Polo and James Cook apartment towers within the Mariner’s Quarter at Royal Wharf London. To maintain a dialogue between the two buildings, the bespoke panels shares a similar facade treatment while reversing its colour palette for subtle differentiation.

Royal Wharf London

The Marco Polo and James Cook apartment towers sits on the corner of the 15ha development Royal Wharf – a new riverside neighbourhood in Newham providing 3,385 new homes, a high street offering shops and amenities, riverside bars and cafes and a new Thames Clipper pier – expertly conceived to make the most of living in the capital.

The crowning glory of the Mariner’s Quarter, the Marco Polo Building, is the tallest waterfront building standing at 58.25m in height and consists of three vertically stacked boxes. PSP Architectural manufactured the sliding louvered balcony screens from solid aluminium finished with an A2 powder coating. Each unit has the ability to adjust the position of their sliding louvered panels to provide sun and wind shading depending on the weather. These sliding panels, combined with the dynamic twist of the blocks, work together to create a high-impact flagship design.

The neighbouring James Cook Building sits back from the River Thames and shares the same design as the Marco Polo building, but the colour palette on this 40.25m residential tower has been reversed to create a subtle differentiation between the plots.

ARCHITECT
DP Architects

CONTRACTOR/DEVELOPER
Oxley Holdings & Ballymore Group

PSP CLIENT
AJE Facades

PSP SYSTEM
Bespoke Solid Aluminium Louvered Screens with an A2 powder coating
MORE INFO >


“I hope that we can work together on the next project as the service and dedication PSP gave me during this period was a huge help in getting the project completed on time especially considering the problems COVID-19 forced on us all.”
GARRY CLARK, AJE FACADES

DOWNLOAD FULL CASE STUDY >